IZJAVA ZA MEDIJE, 5. 5. 2009. – 16. dan blokade

Ministrstvo za znanost, izobraževanje in šport je 4. maja hrvaškim univerzam poslalo dopis, s katerim oznanja »sprejetje pobude Rektorskega zbora za uvedbo novega modelo financiranja sistema visokega šolstva v Republiki Hrvaški.« Rektorski zbor je predhodno predlagal brezplačno izobraževanje po kriteriju odličnosti. S tem je bil pravzaprav kot domnevno nova rešitev še enkat »ponujen« že obstoječ linearni model plačevanja. S sprejetjem predloga Rektorskega zbora poskuša Ministrstvo zavajati javnost s pomočjo zaigranega popuščanja. Skoraj vse formulacije v dopisu so tako protislovne, nejasne in dvoumne, da je nemogoče zares ugotoviti za kaj pravzaprav gre. Če gre za res za korak naprej s strani ministrstva, se da to povedati na jasen način. Včerajšnji dopis tega nikakor ni naredil. Ravno nasprotno, dopis pušča vtis namerno proizveden dvoumnosti in nejasnosti. Ministrstvo se še naprej ne želi izjasniti o zahtevi študentske iniciative oziroma o pogojih za prekinitev blokade, zapisanih v Odprtem pismu javnosti. S tem je ministrstvo še enkrat pokazalo svojo arogantno brezbrižnost in nekompetentnost, ki je globoko pod ravnjo, ki bi jo pričakovali od zastopnikov javnega interesa.

Na včerajšnji seji je svet Filozofske fakultete umaknil svojo dosedajšnjo podporo blokadi predavanj, čeprav še vedno podpira cilje Iniciative. Vemo, da so uslužbenci fakultete pod močnim pritiskom. Vseeno pa smo razočarani nad tem, da so kalkulacije okrog kratkoročnih interesov institucije prevladale nad pogumom pri obrambi dolgoročne in splošne pravice.

Ostro obsojamo represijo in kršenje človekovih pravic na nekaterih drugih fakultetah in pozivamo profesorje, študente in širšo javnost naj skupaj z nami vztrajajo pri obrambi javnega interesa in temeljnih pravic.

Tags:

Leave a Reply